February 23, 2024

Werken vanuit het buitenland: 7 belangrijke inzichten

Werken vanuit het buitenland? De kans is groot dat je wel eens nagedacht hebt om vanuit een zonnige bestemming jouw laptop open te klappen. Waarom zou je werken vanuit het buitenland en hoe kijkt een werkgever daarnaar?Vanuit Barcelona gaat Tom Strouken (Digital Innovations, Great Place To Work) in gesprek met René Brouwers (CEO, Great Place To Work) over zijn tienweekse Remote Development Experience bij Sweet Spot Abroad. Tom en René helpen organisaties bij het creëren van een organisatiecultuur waarin aandacht voor de mens en vertrouwen centraal staat, een Great Place To Work dus. Tom heeft eerder op eigen initiatief vanuit het buitenland gewerkt, maar dit keer combineerde hij remote werken met een ontwikkelingsprogramma. Tijdens het interview blikken ze samen terug op deze periode.Tom blikt terug op zijn remote werkervaring in Barcelona met werkgever Great Place To Work.

Een bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling
Waarom werken vanuit het buitenland? Ontwikkeling speelt een centrale rol, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Uit de dagelijkse routine in een nieuwe omgeving stappen biedt een nieuw perspectief en geeft afstand tot gewoontes. Voor Tom resulteerde dit in een zichtbare stijging van zijn productiviteit en effectiviteit. Daarbovenop verbeterde zijn werk-privé balans en ontstond er meer ruimte voor ontwikkeling van nieuwe ideeën. ‘Het bewustzijn van de dingen die ik deed nam toe en ik werd geïnspireerd door de nieuwe omgeving met nieuwe mensen’, licht Tom toe.Volgens René draagt werken vanuit het buitenland niet alleen bij aan de ontwikkeling van het individu, maar is het van toegevoegde waarde voor de hele organisatie. ‘Tom was in staat dingen te spiegelen en vanaf een afstand zijn kijk op werkwijzen en processen binnen de organisatie te delen. Als werkgever werd ik getriggerd en geïnspireerd door een nieuw perspectief dat hij mij vanaf een afstand gaf.’ Een positief effect, aangezien het inspireert om veranderingen teweeg te brengen. Daartegenover stond dat de spontane momenten waarop ze met elkaar konden sparren en reflecteren op de lopende processen wegviel. Het gesprek tijdens een kop koffie of de vrijdagmiddagborrel geeft toch net een ander gevoel dan de georganiseerde online meetings, geven Tom en René beiden toe.

Als werkgever werd ik getriggerd en geïnspireerd door een nieuw perspectief dat Tom vanaf een afstand gaf’
René

De uitdagingen vanuit het buitenland
Welke uitdagingen zijn er tijdens werken vanuit het buitenland? Een nieuwe context dwingt tot een andere manier van werken merkt Tom op. De afstand en vrijheid eisen een bepaalde mate van verantwoordelijkheid over het werk en de samenwerking met collega’s. Tom benadrukt dat het belangrijk is om jezelf tijd te gunnen om te wennen aan de nieuwe omgeving en andere tijden. ‘Blijf je eigen ritme vinden en jouw manier van werken doorvoeren.’ Tom vertelt dat het belangrijk is om hierbij sterk in je schoenen te staan aangezien de kans groot is dat je geleefd wordt door de cultuur en activiteiten die er op je pad komen. ‘Voorkom dat je wordt meegenomen en jezelf voorbij loopt.’Is werken vanuit het buitenland voor iedereen? Hierover zijn Tom en René het al snel met elkaar eens, waarschijnlijk niet. Volgens René hangt het succes van werken vanuit het buitenland niet alleen af van werkgerelateerde uitkomsten. Het is een onderdeel van persoonlijke ontwikkeling en daarmee zijn de resultaten voor iedereen anders. ‘Iedereen heeft het recht tot remote werken, alhoewel ik denk dat de uitkomsten per werknemer verschillend zullen zijn’, licht René toe.‘Iedereen heeft het recht tot remote werken, alhoewel de uitkomsten per werknemer verschillend zullen zijn’ René

De toekomst van werk is remote
Is de toekomst van werk volledig remote? Een lastige vraag die een discussie teweeg brengt en laat zien dat de kijk hierop verschilt tussen Tom en René. Het behoud van de sociale cohesie binnen het bedrijf en de individuele teams is voor René een zorg, zo blijkt. Als het aan hem ligt dan hangt de mogelijkheid tot volledig remote werken af van de functie en of de inrichting van de organisatie erop berust is om onderlinge sociale cohesie online tot stand te brengen. ‘Mensen zijn sociale wezens, waarbij het sociale component energie geeft’, stelt René. Daarnaast zit er veel kracht in de verbinding van mensen en het bij elkaar komen zorgt voor een gewenste leercurve binnen de organisatie. Volgens René missen er met volledig remote werken dus bepaalde elementen. Wat Tom betreft is de toekomst van werk wel volledig remote. Er zijn verschillende manieren om ook op afstand in contact te blijven met collega’s. In het geval dat het type werk het toelaat en in organisaties waar sociale interactie online voldoende is, zou René het hierover eens kunnen worden met Tom.

Het belang van een sociaal netwerk
In het buitenland invulling kunnen geven aan de sociale behoefte is een belangrijk component. Op jezelf aangewezen zijn betekent actief een sociaal netwerk opbouwen en dat kost al snel veel tijd zegt René. Tom, inmiddels ervaren met remote werken vanuit het buitenland vertelt dat er meerdere manieren zijn om een sociaal netwerk op te bouwen. Werken vanuit een sociale omgeving zoals een gedeelde co-work bijvoorbeeld. Toch denkt René dat het lastig is om te controleren of alle werknemers ook in het buitenland onderdeel zijn van een sociaal netwerk. Eén van de redenen waarom remote werken via organisaties zoals Sweet Spot Abroad een mooie mogelijkheid is volgens Tom. Hij vertelt dat het grootste verschil met zijn eerdere remote werkervaring is dat het sociale netwerk in Barcelona van tevoren was geregeld. ‘Als onderdeel van een community bestaande uit werknemers van verschillende bedrijven leer je elkaar vanaf dag één meteen kennen’, vertelt Tom. Daarna kan iedereen zich focussen op wat er in die periode echt toe doet: leren, ontwikkelen en genieten.

Het grootste verschil met mijn eerdere remote werkervaring is dat het sociale netwerk in Barcelona van tevoren was geregeld’
Tom

Managen van wederzijdse verwachtingen
Tijdens het gesprek komen Tom en René tot het inzicht dat goed is om wederzijdse verwachtingen voor vertrek boven tafel te krijgen. Een tip die ze dan ook graag meegeven aan toekomstige werkgevers en werknemers die aan de start van remote werken staan. Voorkom teleurstellingen achteraf en ga vooraf samen in gesprek. Volgens René zijn de uitkomsten niet bij iedereen hetzelfde, simpelweg vanwege het feit dat iedereen er anders mee omgaat. Het succes heb je zelf in de hand en kun je managen door samen doelen te stellen. Bespreek de redenen om te werken vanuit het buitenland en bepaal vervolgens samen: wanneer is het succesvol?

De juiste tijdsduur in het buitenland
Bestaat er een optimale tijdsduur voor werken vanuit het buitenland? Volgens René wordt de juiste periode voor remote werken bepaald aan de hand van wie het is, welke rol die persoon binnen het bedrijf vervult en de doelstellingen. Terugkijkend op zijn periode in Barcelona merkt Tom op dat hij zich door verschillende fases heen bewoog. Met name de eerste twee weken hadden de nieuwe indrukken een grote impact. Een nieuwe woon- en werkplek halen je meteen uit het gebruikelijke ritme. Vanaf de derde week voelt het vertrouwd en ga je je steeds meer thuis voelen in de stad. Waar Tom in de eerste weken het fijn vond om niet alles wat van kantoor mee te krijgen, merkt hij op dat vanaf week zes bepaalde dingen aan hem voorbij gingen. Samen komen ze tot de conclusie dat een fysiek contactmoment na zes weken van toegevoegde waarde had kunnen zijn. Een terugkeer voor bijvoorbeeld de kwartaalmeeting op kantoor.

Meer dan een arbeidsvoorwaarde
Onder welke voorwaarde sta je werken vanuit het buitenland als werkgever toe? Als het aan René ligt is remote werken eerder een gegeven dan een arbeidsvoorwaarde. Tegelijkertijd wordt remote werken ook ingezet als beloning, een middel om werknemers te behouden. René uit zijn twijfel over de aanpak van belonen, aangezien het ook moeilijkheden met zich mee kan brengen. Daarnaast staan bedrijven in toenemende mate werken vanuit het buitenland toe om zo aantrekkelijk te worden voor nieuwe generatie werknemers.

In samenwerking met Great Place To Work
Deze blog is geschreven in samenwerking met Great Place To Work. Het bedrijf helpt organisaties bij het creëren van een organisatiecultuur waarbij de mens en het vertrouwen centraal staat en bijdraagt aan een Great Place To Work For All.Vragen over de verschillende elementen van een Remote Development Experience via Sweet Spot Abroad? Neem hier contact met ons op!

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van Sweet Spot?

Plan een belletje

Hallo! Ik ben Joost en ik sta klaar om je te helpen. Plan hieronder een vrijblijvend belletje van 15 minuten in.
Gesprek plannen